Οι οικονομικές κρίσεις . Συνέδριο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

 http://anyte.blogspot.com/2011/11/blog-post.html#more 
 
 
 
 
Αποθαρρυντικές έως και δυσοίωνες οι διαπιστώσεις και τα στοιχεία για την οικονομική κρίση της Ελλάδας και το μέλλον της που παρουσιάστηκαν στην τελευταία συνεδρία της επιστημονικής συνάντησης Οι οικονομικές κρίσεις και η αντιμετώπισή τους στο μακρό ιστορικό χρόνο. Η συνάντηση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών στις 4 και 5 Νοεμβρίου, ενώ ο ελληνικός λαός περίμενε, μαδώντας μαργαρίτες, αναρωτώμενος «θα παραιτηθεί», «δεν θα παραιτηθεί»…ο πρωθυπουργός.
Στο αμφιθέατρο «Ι. Δρακόπουλος» του κεντρικού κτιρίου του πανεπιστημίου η χωρητικότητα του οποίου με δυσκολία ανταποκρίθηκε στην προσέλευση διδακτικού προσωπικού, φοιτητών και του κοινού, οι ομιλητές της τελευταίας συνεδρίας, έδωσαν, αθέλητα, ένα εντυπωσιακό φινάλε  στο κρίσιμο θέμα που μας απασχολεί και έχει καταδυναστεύσει τη ζωή όλων μας. Οι εκτιμήσεις υπήρξαν οδυνηρές:

Η γάγγραινα έχει προχωρήσει, το μέλος πρέπει να αφαιρεθεί, και όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της εναγώνιας αναζήτησης μιας ανάπτυξης που δε λέει να αποσαφηνίσει τα χαρακτηριστικά της, τη στιγμή που σύσσωμη η Δύση πορεύεται ανατολικά εκεί όπου κυρίαρχο είναι το χαμηλό κόστος εργασίας και η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία αξία.

 
Σιδηροδρομικός σταθμός Guangzhou. (Liu Jin / AFP / Getty Images), 4 Φεβρουαρίου 2009. 
Πλήθος εργατών πηγαίνει στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας αναζητώντας 
θέσεις εργασίας στη γεωργική εκμετάλλευση της γης.

Η νέα εποχή έχει ήδη χαράξει. Η εποχή της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης που  ψηφιοποίησε την ίδια τη ζωή,  αναδυόταν, με διαφορετικό κάθε φορά τρόπο, μέσα από τις εισηγήσεις του Χρ. Ιορδάνογλου «Post Mortem για το Μνημόνιο» (Πάντειο Πανεπιστήμιο), Ν. Χριστοδουλάκης «Κρίση στο Νείλο και κρίση στο Ρήνο» (Οικονομικό Πανεπιστήμιο), Α. Λιάκος «Σε ποια ιστορικά πλαίσια εγγράφεται η κρίση;» (Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Στοιχεία έγκυρα, απόψεις νηφάλιες, εκτιμήσεις σκληρές αναζήτησαν την αλήθεια,  κατέδειξαν την πραγματικότητα της δεινής καθημερινότητας, ομολόγησαν το αδιέξοδο και επιχείρησαν να διαγράψουν το μέλλον-εφιαλτικό στο σύνολό του όπως προκύπτει από τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «9 στους 10 θα ζουν σε τενεκεδομαχαλάδες των μεγάλων πόλεων».(Α. Λιάκος).
Το πανεπιστήμιο της Αθήνας μας πρόσφερε πολύτιμη γνώση και επιστημονική προσέγγιση σε θέματα οικονομικών κρίσεων που έπληξαν την ιστορία των ανθρώπων σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους(αρχαιότητα, μεσαίωνα, νεώτερα χρόνια, σύγχρονη εποχή).  Οι κρίσεις παραγωγής, οι σιτοδείες και οι λοιμοί, οι νομισματικές μεταρρυθμίσεις, οι κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισης της εκπτώχευσης του πληθυσμού, καθώς και ο θεωρητικός στοχασμός για τις κρίσεις ήταν θέματα των ανακοινώσεων στα οποία το κοινό θα μπορέσει σύντομα να έχει πρόσβαση από την ιστοσελίδα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, όπου θα αναρτηθούν.